sola fide


sola fide 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

(Latijn) door het geloof alleen; op de tekst van Richteren 3:28 teruggaande leuze en door de Reformatie beleden beginsel dat uitsluitend het geloof en niet de tijdens het leven verichtte goede werken bijdragen tot de redding van de zondige mens en toegang geeft tot het hiernamaals
Ten onrechte ook opgevat als eerste naamval: 'het geloof alleen'. Regelmatig in combinatie met sola gratia en sola Scriptura. Afzonderlijk vaak ook als naam, bijvoorbeeld van een gospelgroep, een mannenkoor, een protestantse gemeente en een lokaliteit daarvan. Ook aangetroffen in de variant sola fides 'alleen het geloof'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sola fide…

is een beginsel; is een leuze

  • [Leden] behoort met sola Scriptua en sola gratia tot de zogeheten drie sola's, antirooms-katholieke stellingen die de kern vormen van het prostestants-gereformeerde geloof, en met solus Chistus 'alleen Christus' (ook: solo Christo 'alleen door Christus') en soli Deo gloria 'alleen God komt alle eer toe' tot de zogeheten vijf sola's

    Algemene voorbeelden


    Nog steeds wordt op 31 oktober hervormingsdag gevierd. Op die dag sloeg Luther in het jaar 1517 demonstratief zijn stellingen tegen de Kerk op de kerkdeur te Wittenberg. Wat was de oorzaak en wat was de aanleiding voor deze rebelse daad, ofwel wat is de oorspronkelijke identiteit van het protestantisme? Naast het zedelijk verval dat ook binnen de Roomse Kerk aan de kaak werd gesteld, streed men vooral tegen het inhoudelijke verval van de eeuwenoude Christelijke Kerk. Het protest kende drie beroemd geworden leuzen: Sola Scriptura, Sola Fide en Sola Gratia.

    http://www.vrijzinnigdelft.nl/lezing_pkn.htm,

    Het 'Sola Fide' betekent 'Alleen Geloof' en sluit goede werken uit als meewerkende oorzaak voor een goed eeuwig leven in het hiernamaals.

    http://www.vrijzinnigdelft.nl/lezing_pkn.htm,

    Sola fide is een Latijnse uitdrukking die betekent door het geloof alleen. De 16e eeuwse Reformatie onder leiding van onder meer Maarten Luther en Johannes Calvijn gaf hernieuwde inhoud aan deze theologische gedachte. Slechts door het geloof is een zondaar rechtvaardig voor God, zo vond de Reformatie. Het principe van sola fide [...] stond voor de Reformatie tegenover goede werken als bijdrage aan de verlossing van mensen, zoals dat het geval zou zijn bij de Rooms-katholieke Kerk. De Reformatie wees dit echter af.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Sola_fide,

    De rede is machteloos, want Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Niet zijn rede, maar de onvoorwaardelijke, kritiekloze overgave aan Gods wil is de enige hoop voor de mens. Sola fides, sola gratia, sola Scriptura. Het alternatief voor de rede is het geloof (fides). Het geloof, en alleen het geloof, kan de mens redden.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    De beklemtoning van het natuurrecht was een rechtstreekse aanval op de Lutherse leer van "sola fides, sola gratia, sola Scriptura". De thomistische stelling dat er in elk samengesteld geheel een leidinggevend deel moet zijn, werd aangevoerd als grondslag voor de positie van de paus als hoofd van de kerk.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    Gospelgroep Sola Fide is opgericht op 18 september 1983. Sola Fide bestaat momenteel uit twaalf enthousiaste leden en wordt begeleid door een live combo. Wij treden op tijdens kerkdiensten en samenkomsten, maar werken ook mee aan concerten en festivals.

    http://www.solafide.nl/,

    Naast het 80 leden tellende Canadese koor werken verder aan dit unieke concert mee: Kinderkoor 'Maranatha' uit Meppel; gospelgroep 'Sola Fide' uit Schoonoord; samengesteld koor uit cgz 'de Lofstem' uit Borger, cgz 'De Lofstem' uit Tweede Exloërmond en 'Kapelkoor' uit Emmen.

    Meppeler Courant,

    Namens de gemeente Sola Fide en de kerkenraad wordt iedereen door de commissie Vorming en Toerusting van harte uitgenodigd om op zaterdag 20 april deel te nemen aan het middagprogramma en aansluitend een gezellige en lekkere BBQ.

    http://solafide.pkn-veenendaal.nl/index.html,

    De eerste gemeenteavond wordt gehouden op 24 april (om 20 uur in Sola Fide). Deze zal vooral gaan over het Avondmaal en ons geloof.

    http://solafide.pkn-veenendaal.nl/index.html,

    Oranjeconcert met samenzang. Chr. Reg. Mannenkoor "Sola Fide" o.l.v. Arie van der Vlist.

    http://www.mannenkoorsolafide.nl/Concertagenda.htm